5 manieren SPAM te stoppen

door | mrt 9, 2022 | Website

5 manieren om SPAM te stoppen

Veel websites gemaakt in WordPress maken gebruik van een contactformulier.

Een van de nadelen van een contactformulier is dat het redelijk eenvoudig is om er spam doorheen te sturen, waardoor je als ontvanger toch vaak redelijk wat e-mails zult ontvangen die onder de categorie spam vallen. Het maakt niet uit of uw WordPress-site groot of klein is, spambots richten zich op alle sites en sturen nutteloze e-mails naar uw inbox.

 

Waarom doen ze dit?

Je zou denken dat het tegenwoordig geen probleem meer zou moeten zijn. Traditionele mails hebben geavanceerde spamfilters die speciaal ontworpen zijn om SPAM te filteren. Voor de formulieren op een website werkt dit toch weer anders en zijn zeker niet SPAM vrij. Sterker nog het werkt nog steeds heel goed. De spammers zoeken naar kwetsbaarheden op je website zodat ze hun mails via de contactformulieren naar je toe kunnen zenden. Als je dit niet in de gaten hebt dan open je een mail en kom je op hun website. Hierdoor worden het aantal bezoekers op hun website groter waardoor ze sneller gevonden gaan worden in Google. Ook staan er hyperlinks in de mails van hun website en naar andere websites zodat ze de link equity kunnen bereiken en een boost kunnen geven aan Search Engine Optimization (SEO). Reden temeer om er iets aan te doen.

 

Wat zijn spambots?

Een spambot is een computerprogramma dat speciaal is ontworpen om e-mailadressen en belangrijke informatie te verzamelen van online bronnen, zoals contactformulieren, sites en chatrooms. Over het algemeen worden deze gegevens verzameld om een ​​ongevraagde e-mail te verzenden.

landingspagina wordpress website

5 manieren om spam via contactformulieren in WordPress te stoppen

 

1.      Akismet

Akismet heeft een reputatie als de beste WordPress anti-spam plug-in. Askimet staat standaard in de WordPress omgeving als deze net geïnstalleerd is. Nadat je deze geactiveerd hebt en de instructies op het scherm volgt om een API-sleutel toe te voegen is deze geactiveerd. Deze plugin is gratis voor non-profit websites, zakelijke websites betalen een maandelijkse vergoeding. Je kunt deze plugin ook gebruiken samen met bijvoorbeeld contactform 7. Om dat in te stellen kun je hier vinden.

 

2. Gebruik reCAPTCHA

Een captcha (een afkorting van “completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart”) en is het re-Chaptcha -gedeelte van uw formulier is waar websitegebruikers op klikken om te bewijzen dat ze een mens zijn bij het indienen van uw contactformulier. Het helpt om spam inzendingen te blokkeren door te verifiëren dat een mens jouw contactformulieren invult en blokkeert ook de meeste spampogingen.

Deze techniek is eenvoudig toe te voegen aan een contactformulier via de Really Simple CAPTCHA Plugin. Dit is een CAPTCHA plugin bedoeld om te worden aangeroepen vanuit andere plugins. Het is oorspronkelijk gemaakt voor mijn Contact Formulier 7 plugin maar werkt ook met bijvoorbeeld WP forms of andere plugins.

Nadat Really Simple CAPTCHA is geïnstalleerd en geactiveerd, plaatst je een CAPTCHA-tag in het Contact Form 7-formulier. (Klik op de vervolgkeuzelijst Tag genereren om de beschikbare opties te zien en maak een aangepaste tag om in uw formulier te plakken.) Meer informatie hierover kun je vinden op de site van bijvoorbeeld ContactForm 7

Soms kan CAPTCHA tijdrovend en moeilijk zijn voor mensen om het op de juiste manier te doen. Via Google kun je deze ook instellen onder reCaptchaV2. Bij deze methode bewegen mensen met de muis over een selectievakje heen waardoor het systeem begrijpt dat het geen spambot is.

In de onzichtbare reCAPTCHA v2 wordt een op afbeeldingen gebaseerde vraag voorgelegd aan gebruikers om ervoor te zorgen dat ze geen spambots zijn. Hier moeten bezoekers alle vierkanten in de afbeelding selecteren, zoals op de vraag werd gezegd. Wanneer ze dat opvullen, verandert de knop overslaan in de knop Verzenden. Dan kunnen mensen het formulier inleveren.

Daarnaast is er ook een v3 beschikbaar op reCAPTCHA. Het gebruikt achter de schermen van het proces om het gedrag van de gebruiker te volgen en het ongebruikelijke gedrag van bezoekers te ontdekken zonder hen iets te vragen.

 

3. VIA plugin CONTACT FORM 7 HONEYPOT

Deze plugin werkt heel simpel: er wordt aan het contactformulier een extra nep-veld toegevoegd (een veld dat een bezoeker niet ziet). Via dit extra veld wordt de software van de spambot op het verkeerde been gezet. Een spambot zal namelijk alle velden invullen. Zo wordt de mail direct als spam gemarkeerd en heb je er geen last van.

Met de plugin 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭𝐅𝐨𝐫𝐦 𝟕 kun je een nep-veld toevoegen aan je contact formulier. Echte gebruikers zullen het veld niet invullen het veld onzichtbaar is. Maar spambots zien niet dat het veld niet zichtbaar is en zullen het invullen. Hierdoor kan de plugin ze herkennen als bots en hun inzending blokkeren.

Installeer de plugin Contact Form 7 Honeypot in je WordPress site, kies je de optie Honeypot van de Tag generator om een Honeypot shortcode te maken die je in je contactformulier kunt invoegen. Het ziet er ongeveer zo uit (Contact Form 7 raadt aan de ID te veranderen in iets unieks, dus vervang het nummer door iets anders):

[𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲𝐩𝐨𝐭 𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲𝐩𝐨𝐭-𝟕𝟏𝟎]

Bij WP forms heb je de optie om honeypot aan te klikken. Bekijk hoe dit bij jou formulieren is geregeld.

 

4. Bepaald aantal tekens

Ontvang je veel spam met slechts een paar tekens, dan is dit een goede bestrijder van dit soort spam. Je kunt de opties minlength en maxlength gebruiken om te voorkomen dat formulieren met te weinig of te veel tekens kunnen worden verzonden. Deze manier van spambestrijding blokkeert spambots zonder echte gebruikers te frustreren

 

5. Quiz

Een eenvoudige quiz is ook een populaire manier om spam via contactformulieren te bestrijden. Ze werken door de gebruiker een eenvoudige vraag te stellen zoals “Welk getal is groter, 2 of 8?” Spambots kunnen deze vraag niet beantwoorden. Als gevolg hiervan kunnen alleen mensen die de juiste reactie invoeren het contactformulier verzenden. Gebruik bij voorkeur de in Contact Form 7 ingebouwde quiz optie en niet een extra plugin.

Om een quiz toe te voegen, klik je in het tabblad Formulier van het contactformulier op het knopje quiz.
Er verschijnt een pop-up. Vul bij Vragen en antwoorden de vraag en het antwoord in gescheiden door een ‘pipe’ (verticale streep) en klik op Tag invoegen.
Een voorbeeld van wat je kunt invullen bij Vragen en antwoorden is: Wat is de bovenste kleur van de Nederlandse vlag? |rood

Nadat je op de knop Tag invoegen hebt geklikt wordt de tag code geplaatst. Die ziet er ongeveer zo uit:

[quiz quiz-747 “Wat is de bovenste kleur van de Nederlandse vlag? |rood”]

 

De beste manier om af te rekenen met spam

Wat de beste manier is om spam via je website te stoppen is afhankelijk van het soort spam dat je krijgt. Niet elke methode of combinatie werkt voor elke site even goed. Zelf ben ik het meest tevreden over de combinatie van Akismet en reCaptcha. Maar voor jouw site kan de uitkomst anders zijn.

Wil je enkel de spam verminderen, maar is volledig stoppen geen vereiste, dan volstaat het gebruik van Akismet.

 

Heb je een vraag of een robleem met WordPress?

Gebruik je WordPress om je website in te bouwen maar loop je tegen problemen aan? Begrijp je iets niet of wil je even praten met iemand die je weer op weg kan helpen of mee te sparren over mogelijkheden? Stuur mij gerust een berichtje, dan kijken we naar je website en de mogelijkheden.

landingspagina wordpress

Angelique Lijffijt

Grafisch vormgever

Angelique is naast NLP trainer en mediavormgever ook coach met ervaring om ondernemers verder op weg te helpen en in hun kracht te zetten door gebruik te maken van de bepaalde technieken je dit kunt bereiken. Daarnaast maakt ze websites en leert ze ondernemers sneller opdrachten binnen te halen door NLP en marketing met elkaar te combineren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *